BG | EN

Реализирани проекти с европейско съфинансиране

 

Сънят на Пилат

 „Сънят на Пилат“ е ново музикално произведение за симфоничен оркестър и хор, създадено от известния композитор на поп и филмова музика Стефан Димитров, вдъхновено от Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков. Творбата, под диригентството на Любка Биаджони, и с участието на оркестър София Симфоникс, (http://www.sofiasymphonics.bg/) ще бъде представена за първи път по време на българското председателство на Съвета на Европа. 


Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) and „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като Изгубеният Рай на Милтън например, и поставят творбата в контекста на Европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашият модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили. В музиката си, Стефан Димитров призовава слушателя да открие духовното в себе си, прекланя се пред невидимите сили, управляващи човешкия живот. Проектът има подчертани класическо усещане и структура, но звученето му е съвременно и лесно се вписва в рамките на пазарните принципи на обществото ни. Един музикален проект може да бъде авангарден и достъпен за широката публика когато е създаден от един от най-продуктивните и многопластови български композитори.

Българското председателство на Съвета на Европа дава възможност не само да се представят уникални и качествени български произведения на една многоезична и по-широка публика, но и стимулира творците да разширяват своя диапазон и да мислят извън познатите географски и културни рамки. В областта на симфоничната музика сме свидетели на тематично многообразие, характерно за българската музикална сцена, но и на недостатъчна конвертируемост на съвременните симфонични произведения. Реализацията на проекта идва в подходящо време на повишено внимание към България и остра нужда от популяризация на българската симфонична музика, която е на също толкова високо ниво както и нейните изпълнители, известни в Европа.

Предвидени са два концерт-спектакъла: София, зала “България”, 29.05.2018 и Пловдив, Античен театър, 13.06.2018.

Проектът е частично финансиран от Национален Фонд Култура

Имаме подкрепата и на:
Българско национално радио, програма Христо Ботев ще осъществи аудио запис в зала ‚България‘ и ще излъчи записа в ефира на БНР
Нова ТВ ще излъчи видео запис на спектакъла.

 

Координатор на проекта:

Миряна Димитрова; email: miryana.dimitrova@dramaexport.org