BG | EN

Новини

 

Обучение за учители за писане на изследователски проект

Фондация  "Докосни щастието" в партньорство с фондация "Ценности" изпълнява проект "Насърчаване на иновационни процеси в българското образование - Европейска методика на ръководство на изследователски проект" с финансовата подкрепа на Столична община Програма „Европа“ 2019. 
Проектът е под формата на обучение за учителите и се провежда от ДИУУ-София. 
Всички разходи по обучението и издаването на сертификати са за сметка на организаторите. Участниците получават 1 кредит. 
Начало на курса 19 април 2019 г. от 11:00 часа, край 20 април 2019 г.
Краен срок за записване 10 март 2019 г.

Моля, ако проявявате интерес към обучението да  да заявите участието си на имейл: foundationvalues@gmail.com
 
 

 

 

 

 

 

 

Фондация „Ценности“ обяви темата за 11-ия Национален исторически конкурс 

Предизвикателството към учениците между 8 и 12 клас е да правят проучвания и да пишат за "Детството в историята"

Зa 11-и път фoндaция „Цeннocти” провежда най-старият и единственият провеждал се без прекъсване Национален исторически конкурс. Целта на надпреварата е да отличи yчeници между 8 и 12 клас, пиcaли зaдълбoчeни paзpaбoтĸи пo дaдeнa тeмa. Oт 1998-тa нacaм блaгoтвopитeлнaта opгaнизaция нa Антoнинa Cтoянoвa е подтикнала към проучване и творчество близо 2000 младежи. 

Hayчнaтa нaдпpeвapa e чacт oт мpeжaтa Еuѕtоrу, ĸoятo oбeдинявa иcтopичecĸи ĸoнĸypcи oт вcичĸи eвpoпeйcĸи cтoлици. Heйният пpeдcтaвитeл Mигeл Бapoc при миналото издание на онкурса пpиcъcтвa в Бaлнaтa зaлa нa бившия Цapcĸи двopeц – Haциoнaлнa xyдoжecтвeнa гaлepия, ĸъдeтo бe oфициaлнaтa цepeмoния.

Πо традиция дипломите на класиралите се на първите три места се връчват лично от пpeзидeнта Πeтъp Cтoянoв. Πpизьopитe (aĸo гoвopят пpиличeн aнглийcĸи eзиĸ) мoгaт дa yчacтвaт и в ceминapитe нa Еuѕtоrу, ĸoитo ce пpoвeждaт в paзлични eвpoпeйcĸи cтpaни.

Тази година темата "Детството в историята", утвърдена от авторитетното жури от учени-историци, е всеобхватна и дава простор за разработки, според интересите на участниците.

Призовете също са примамливи:

  1. Една първа награда от 700 лв.
  2. Две втори награди по 400 лв.
  3. Три трети награди по 300 лв.
  4. Четири награди за научно ръководство по 150 лв.

Подробности за конкурса, насоки и задачи по темата, както и формуляр за участие можете да намерите тук:

http://www.values.bg/index.php?pg=nik11&lang=bg

Фондация „Ценности“ пожелава успех на всички участници и се надява до 3 май 2019 година да постъпят много,  смислено обосновани и отлично проучени разработки!

 

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ СЪБИТИЯТА, ДВИЖЕЩИ ИГРАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

Станете част от събитията, движещи игралните технологии напред в един от водещите пазари за индустрията – Балканското изложение на развлекателната и  игралната индустря (BEGE Expo) и Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS).

BEGE Expo е водещо събитие за игралната и развлекателната индустрия в източноевропейския регион. В изложението участват както производители и доставчици, така и наземни и онлайн оператори от сферата, афилиейти, медии и асоциации. Събитието се утвърди като водещо за региона, с над 5000 посетители от 35 държави, които взеха участие в последното издание. През 2018 BEGE Expo ще представи три зали, Стартъп зона, Иновативна зона, както и богата програма от съпътстващи събития, сред които Miss Gaming BEGE, церемонията BEGE Awards, както и състезанието за стартиращи компании от индустрията “Gaming Startup Challenge”.

EEGS е събитието, което ви информира за последните регулаторни и технологични промени в игралната индустрия на Източна Европа. На конференцията ежегодно се събират над 200 представители от 22 страни, за да научат подробности за значимите новости в сферата - директно от експертите. Сред темите, които EEGS покрива са новите AR и VR технологии, използването на Блокчейн в онлайн игралната индустрия, потенциала на изкуствения интелект. Този ноември конференцията ще бъде в обновен формат, с нови интерактивни дискусии, кръгли маси и по-добри възможности за създаване на контакти.

За повече информация, следете официалните сайтове на събитията: http://www.balkangamingexpo.com/ и http://www.eegamingsummit.com/ .
Очакваме ви на 20-22 ноември 2018 в Интер Експо център, София.

 Гайда Fusion

На 15 декември, петък, в залата на Софийска градска художествена галерия, се проведе първият, иновативен Гайда Fusion концерт.

Концертът е съвместно събитие на Фондация „Ценности“ и Фондация „ Докосни щастието“, организирано с благотворителна цел – подпомагане на „Българската национална гайдарска асоциация“.

В събитието участие взеха Петър Янев /гайда/, Веселин Койчев /китара/ и перуанецът Пиеро Епифания /кахон/.

Предвиждат се още подобни събития.

Репортаж то събитието можете да видите тук:

news.bnt.bg/bg/a/gayda-fyuzhn-sbra-na-edna-stsena-rodopska-gayda-kitara-i-peruanski-kakhon  

 ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС 2017 г. 


За десети юбилеен път фондация „Ценности” връчи наградите на победителите в Националния исторически конкурс, който се организира от 1998 година насам от благотворителната организация на Антонина Стоянова. Участниците в него до този момент са повече от 1600 ученици от 8 до 12 клас.
Надпревара е част от мрежата Eustory, обединяваща 26 конкурса по национална история от различни европейски страни и беше представена на церемонията от г-н Мигел Барос, член на Управителния съвет. Церемонията се състоя в Балната зала на бившия Царски дворец – днес Национална галерия, филиал Двореца.
 
Президентът Петър Стоянов по традиция връчи отличията на класираните на първите три места, които освен  диплом получават и солидни за един гимназист суми. Призьорите (ако говорят приличен английски) получават възможност да кандидатстват в семинарите организирани от мрежата на Eustory,  които се провеждат в различни европейски страни.
 
Тази година по темата  „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим” работиха  36 участници с 30 разработки, които проследяват и изследват фамилнотоистория, променена или прекъсната от тоталитарната машина.
 
Журито с председател проф. д-р Любомир Огнянов присъди първа награда на Даниел Влахов от ППМГ „Добри Чинтулов” – Сливен за  работата по темата „Съдбата на потомците на сливенските текстилни индустриалци след национализацията”, с научен ръководител д-р Момчил Методиев.
 
Две разработки заслужиха втора награда -  „Един живот” с автор Мелис Мехмед и научен ръководител Юлия Чортленева от СУ „Христо Смирненски” село  Черноочене, област Кърджали и „Тръгват си без шум”  на Елисавета Петрова от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” – Велико Търново с научен ръководител Славка Проданова.
 
Журито призна заслугите на три изследователски разработки за третото място. Дечо Павлов от 91-ва НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” с научен ръководител Красимир Узунов проследява личната си семейна история с разработката „От офицерския елит и битките за Отечеството до незнайния гроб – потъпканата чест на една българска фамилия”.
 
„По паважа на комунизма в град Кърджали” разхождат читателите Милица Гечева и Момчил Траянов от СУ „Отец Паисий” с научен ръководител Кирил Гогов.
 
„Да чуем гласа на историята. Проучване в село Мерданя” е  доне третата награда на Владислав Борисов от  Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” – Велико Търново с научен ръководител Бистра Стефанова.
 
„Датата на конкурса не е избрана случайно”, заяви водещата на церемонията Петя Георгиева. - Тя е в унисон с темата „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”  и е възможно най-близкия почивен ден до 14 декември, когато през 1989 година за първи път бяха издигнати антикомунистически лозунги и се проведе първата обсада на парламента в посттоталитарните времена”.  
 
Президентът Петър Стоянов, който лично връчи дипломите на класиралите се на първите три места, поздрави участниците в конкурса, техните преподаватели и научни ръководители и заяви: „Тази година темата е особено интересна „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”. 
 
Работейки по тази тема със сигурност сте се сблъсквали с чувства като посткомунистическа носталгия. По времето на комунизма хората от моето поколение бяха млади и сме склонни да омаловажаваме крайностите, които тази система предлагаше, защото младостта е свързана с романтизъм и хубави спомени.
 
Ще ви кажа две-три неща, които звучат по-делнично ,за да стигнат до съзнанието на повече млади хора. Представете си ,че по времето на комунизма, вие които идвате от Търново, Ловеч и Добрич, нямате право да живеете на друго място, освен там, където сте се родили. Можете да живеете в София, ако се ожените за софиянка.
 
По времето на комунизма на избори гласувахме само за една партия. Някои от вас ще се изсмеят. Имаше само една бюлетина и ние пускахме само нея. БКП печелеше с 99,99%.
 
Представете си, че искате да си купите кола. Събрали сте пари, но трябва да чакате минимум 10 до 15 години за автомобил съветско производство, направен по прототип на Фиат отпреди 30 години – Жигули или Лада.
 
Представете си, че не можете да критикувате никого и нищо в тази система. Днес можете да кажете по радиото, че не сте съгласни с министър-председателя, да пишете срещу президента в интернет. Това не можеше да се случи. За подобно волномислие арх. Чанков от Пловдив лежа 7 години в затвора. И то за безобидни вицове. А Сашо Сладура, любимият на софийската бохема цигулар, бе пребит в концлагера, който комунистите цинично наричаха „Слънчев бряг”.
 
Разказвам тези прости истории от времето на комунизма, за да разберете от какво сме се отървали. Разбира се, на вас ще ви кажат, че баничката тогава е струвала 15 стотинки. Това е голямото противоречие. Противоречието между баничката от 15 ст. и липсата на каквато и да е индивидуална свобода. Нищо не струва баничката от 15 стотинки ако ти отнема достойнството, ако не можеш да мислиш и да говориш това, което ти искаш, ако не можеш да се реализираш както ти искаш”.
 
Представителят на Eustory г-н Мигел Барос подкрепи в изказването си Петър Стоянов като подчерта, че и в родната му Португалия има носталгия по фашисткия режим от 60-те години на ХХ век и че проучванията на младите хора помагат нацията да се пребори с промъкващите се призраци от миналото. Той сподели, че над 90 хиляди ученици от 26 страни в Европа са участвали в мрежата от исторически конкурси, част от които е и организираният от фондация „Ценности”.
 
Председателят на журито проф. Любомир Огнянов развесели присъстващите с констатацията, че когато през 1998 година е проведен първият конкурс повечето  участници в днешния още не са били родени.
 
Награди за научно ръководство получиха д-р Момчил Методиев, Юлия Чортленева, Красимир Узунов и Славка Проданова.
 
Партньори и спомоществуватели на Националния исторически конкурс са Национален дарителски фонд „13 века България”,  Център за политически диалог Петър Стоянов”, „Евротех”, Министерството на образованието и науката, Софийска платформа, Съюзът на българските учители,  Сдружението на преподавателите по история в България.
 
След финалните снимки и безброй селфита с Антонина и Петър Стоянови, учениците разгледаха експозицията в Националната художествена галерия  с платна на стари майстори, изобразяващи исторически пейзажи от България.
 
Антонина Стоянова с изненада откри три картини на своя вуйчо Веселин Стайков, чиято творба за Априлското въстание е присъствала и в учебниците по история. 

Повече за събитието можете да видите тук:

epicenter.bg/article/Petar-Stoyanov-nagradi-uchenitsi/143120/10/0

www.tvevropa.com/2017/12/uchenitsi-razkazaha-lichnite-istorii-na-hora-represirani-po-vremeto-na-komunizma/

www.bnt.bg/bg/a/fondatsiya-tsennosti-razdade-prizovete-na-10-iya-natsionalen-istoricheski-konkurs

www.bitelevision.com/komunizmat-za-balgarskite-uchenitsi-evtini-banichki-i-lipsa-na-svobodno-slovo/

bulphoto.com/events/49393/

bnr.bg/kardzhali/post/100910025/vodeshta-na-uchenichesko-predavane-otlichena-v-nacionalen-konkurs-na-fondacia-cennosti

www.bta.bg/bg/c/VI/id/1709245

www.standartnews.com/kultura/antonina_stoyanova_otkri_v_dvoretsa_3_kartini_ot_vuycho_si-366448.html 

 


 

ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС 2017 ГОДИНА
СЕМЕЙНИ И РОДОВИ ИСТОРИИ ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

 

ПЪРВА НАГРАДА

Разработка на тема: „Съдбата на потомците на сливенските текстилни индустриалци след национализацията”
Автор: Даниел Влахов
Училище: ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен, 12 клас
Научен ръководител: Момчил Методиев


ВТОРА НАГРАДА

Разработка на тема: „ Един живот”
Автор: Мелис Мехмед
Училище: СУ „Христо Смирненски, с. Черноочене, Кърджали, 12 клас
Научен ръководител: Юлия Чортленева

Разработка на тема: „Тръгват си без шум”
Автор: Елисавета Петрова
Училище: ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”, Велико Търново, 8 клас
Научен ръководител: Славка Проданова


ТРЕТА НАГРАДА

Разработка на тема: „ От офицерския елит и битките за Отечеството до незнайния гроб- потъпканата чест на една българска фамилия”
Автор: Дечо Павлов
Училище: 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”, София
Научен ръководител: Красимир Узунов

Разработка на тема: „ По паважа на комунизма в град Кърджали”
Автор: Милица Гечева, Момчил Траянов
Училище: СУ „Отец Паисий”, Кърджали, 12 и 10 клас
Научен ръководител: Кирил Гогов

Разработка на тема: „ Да чуем гласа на историята. Проучване в село Мерданя.”
Автор: Владислав Борисов
Училище: ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”, Велико Търново, 12 клас
Научен ръководител: Бистра Стефанова

 

НАГРАДА ЗА НАУЧНО РЪКОВОСТВО


1. Момчил Методиев
Училище: ППМГ „Добри Чинтулов“Сливен

2. Юлия Чортленева
Училище: СУ „Христо Смирненски, с. Черноочене, Кърджали

3. Славка Проданова
Училище: ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”, Велико Търново

4. Красимир Узунов
Училище: 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”, София

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ

г-н Димо Георгиев и г-н- Владислав Димитров, ПЕГ “Никола Й. Вапцаров“, гр. Шумен

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СДРУЖЕНИЕТО НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ПО ИСТОРИЯ

1. г-н Кирил Гогов, СУ „Отец Паисий“, гр. Кърджали
2. г-жа Бистра Стефанова, ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново 


 

 

Декември 2016г.

Фондация „Ценности“ е съорганизатор на Коледения концерт - спектакъл на Васил Петров, който се състоя на 25 декември 2016 г. в голямата зала в Дома на културата, в град Пловдив. Участват още Станислав Арабаджиев (пиано), Никола Горялов (ударни), Димитър Сираков (контрабас) .


Октомври 2016г.

Третото издание на фестивала "Жълтите павета", организиран от Теодоси Спасов, бе реализиран с любезната подкрепа на Фондация „Ценности“. Музикалният форум се състоя на 7 и 8 октомври 2016 г. в клуб "Максим" на театър "Българска армия" и отново събра световноизвестни изпълнители от различни стилове, жанрове и направления в съвременната джаз музика. 
Тазгодишното издание бе посветено на китарата и нейното присъствие в уърлд и джаз музиката. Първото изпълнение бе на триото Хайг Язджан, Йотис Кьорцоглу и Вангелис Карипис. Участие взеха още Енвер Измайлов (Крим), Гасан Мамедов (Туркменистан), Стоян Янкулов, Любо Цанев трио, грузи нската група "The Shin", македонският китарист Влатко Стефановски.
Изненадата на фестивала е перкусионистът и китарист Мино Синелу, който е свирил с изтъкнати творци като Стинг и Стиви Уондър. 


Май - Юни 2016г.

   

За буквите – изложба на българско модерно изкуство в ООН

На 24 май 2016 г., в Деня на българската просвета култура и на славянската писменост, в Двореца на нациите в Женева госпожа Антонина Стоянова, председател на фондация „Ценности”, заедно с Майкъл Мьолер, генерален директор на Службата на ООН в Женева, и посланик Иван Пиперков официално откриха уникалната изложба на съвременно българско изкуство.

Изложбата е озаглавена „За буквите – кирилицата в съвременното българско изкуство”. Ще бъдат показани трийсет платна на пловдивски художници, всяко от които изобразява буква от българската азбука. Сред имената на авторите се отличават Кольо Карамфилов, Станимир Видев, Николай Кучков, Недко Итинов, Вълчан Петров и др. Разбира се, картините отразяват художествения стил на своя автор и са изпълнени с различни техники – маслени бои, темперни и акрилни, дори текстил. Обединяващ елемент е освен азбучния ред размерът на творбите – всички са 90 на 90 см.

Инициатор на тематичната изложба е Фондация „Ценности”, а главни организатори са Европейският офис на ООН в Женева, Община Пловдив и Пловдивската градска художествена галерия. 


 

 Шести национален исторически конкурс
(2009-2010)

 

Пети национален исторически конкурс
(2007-2008)

 

 

Четвърти национален исторически конкурс
(2005-2006)

 

Трети национален исторически конкурс
(2003-2004)

Втори национален исторически конкурс
(2001-2002)

 Първи национален исторически конкурс
(1999-2000)