Гимназисти от Сливница посетиха изложбата „Сандро“ като награда

Ученици от гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ в Сливница разгледаха изложбата „Сандро княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, организирана от фондация „Ценности“ със спомоществувателството на Столична община.

В бившия царски дворец младежите пристигнаха повече от подготвени, защото посещението им бе част от наградата за създадения от тях филм „По стъпките на миналото“ с непознати факти от историята на родния им град, неразривно свързана в Героя от Сливница – първия български княз след Освобождението.

Гимназистите с интерес разгледаха 28-те пана с непоказвани досега снимки от детството и младостта на Александър фон Батенберг с текстове на български език. (Някои от любопитство използваха QR кодовете, за ги прочетат на английски и немски език.)

Изложбата е подготвена от фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ и експонирана най-напред в замъка в Германия, където е израснал Сандро. От прецизно и професионално подбраните фотоси, картини, факти и документи личи привързаността му към България. Князът се е бил в Руско-турската освободителна война, а после е избран за владетел от Великото народно събрание във Велико Търново през 1879 година.

Посещението на организираната от фондация „Ценности“ изложба е своеобразен мост към създаването на следващия документален филм с исторически сюжет. Младите ентусиасти, под ръководството на Маргарита Божкова, вече подготвят новия си проект, с който ще участват в първия фестивал за младежко кино в Сливница „Българите, кои сме ние“. Идеята му е да бъдат представени личности, оставили следа в съответното населено място.

Учениците от гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ ще снимат филм за местния благодетел дядо Пуне. Те ще се състезават със свои връстници от цяла България. Тъй като не всички имат възможността и снимачната техника да реализират своя лента, организаторите на фестивала от сдружение „Арлекин“ приемат сценарий, които след одобрение от авторитетното жури да бъдат претворени в произведение от професионалисти.