Сънят на Пилат

Реализирани проекти с европейско съфинансиране

„Сънят на Пилат“ е ново музикално произведение за симфоничен оркестър и хор, създадено от известния композитор на поп и филмова музика Стефан Димитров, вдъхновено от романа "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков. Творбата, под диригентството на Любка Биаджони, и с участието на оркестър София Симфоникс, (http://www.sofiasymphonics.bg/) бе представена за първи път по време на българското председателство на Съвета на Европа. Двата концерта се състояха в София, зала “България”, 29.05.2018 и Пловдив, Античен театър, 13.06.2018.

Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) and „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като "Изгубеният Рай" на Милтън например, и поставят творбата в контекста на Европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашият модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили. В музиката си, Стефан Димитров призовава слушателя да открие духовното в себе си, прекланя се пред невидимите сили, управляващи човешкия живот. Проектът има подчертани класическо усещане и структура, но звученето му е съвременно и лесно се вписва в рамките на пазарните принципи на обществото ни. Един музикален проект може да бъде авангарден и достъпен за широката публика когато е създаден от един от най-продуктивните и многопластови български композитори.

"Сънят на Пилат" бе включен в официалната културна програма на българското председателство на ЕС и бе финансово подкрепен от Национален фонд Култура (http://ncf.bg/). Концертите не биха били възможни без щедрата подкрепа на BEGEExpo, Банка ДСК и Legal Mediator, както и на нашите медийни партньори Българско Национално Радио програма Христо Ботев и Нова ТВ.

Българското председателство на Съвета на Европа даде възможност не само да се представят уникални и качествени български произведения на една многоезична и по-широка публика, но и стимулира творците да разширяват своя диапазон и да мислят извън познатите географски и културни рамки. В областта на симфоничната музика сме свидетели на тематично многообразие, характерно за българската музикална сцена, но и на недостатъчна конвертируемост на съвременните симфонични произведения. Реализацията на проекта се осъщесвти в подходящо време на повишено внимание към България и остра нужда от популяризация на българската симфонична музика, която е на също толкова високо ниво както и нейните изпълнители, отдавна утвърдени в Европа.

Проектът е отразен в най-пълния онлайн ресурс за "Майстора и Маргарита":

https://www.masterandmargarita.eu/en/05media/muziekdimitrov.html